Rahsia Cantik Wanita Arab

Menurut kajian yang dilakukan Clinique La Prairie di Switzerland, wanita Arab mempunyai kulit yang paling sihat dan termuda berbanding wanita dari negara-negara lain. Ini rahsia kecantikan wanita arab adalah :

1. Tradisi berpakaian, wanita Arab berjaya melindungi kulit dari kerosakan. Mereka juga tak memberi perhatian lebih pada proses pencokelatan kulit, kerana umumnya warna kulit wanita di kawasan ini berwarna kecokelatan. Bagi mereka, lebih baik tinggal dalam rumah ketika matahari bersinar terik berbanding melakukan aktiviti di luar rumah.

2. Berpakaian sopan dan bertudung. Sebahagian besar wanita Arab menggunakan hijab dan tudung dengan alasan agama, sebahagian lagi kerana alasan budaya. Cara ini terbukti berkesan melindungi kulit dari kekeringan akibat hawa panas dan sinar matahari.

3. Wanita Arab merupakan pelanggan yang bijak dalam memilih kosmetik. Bagi mereka, kualiti produk rawatan sangat penting meskipun harus mengeluarkan wang yang banyak. Wanita Arab pun tak sukar mempertahankan kecantikan dengan prosedur seperti botox, laser, dan derma fillers .

4. Makanan-makanan di dunia Arab cenderung diproses dari bahan-bahan segar. Peringkat wanita bekerja yang sedikit turut berpengaruh pada stres yang dialami wanita Arab. Umumnya, wanita Arab menjalani kehidupan dengan lebih santai, mereka mempunyai banyak teman dan cuba makan dengan perlahan. Inilah faktor lain kerutan dan penuaan lebih lambat dirasakan oleh para wanita Arab.


Post a Comment

0 Comments