30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1)

30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1) l Nak memasak untuk juadah bersahur bukan sesuatu yang mudah. Maklumlah, awal-awal puasa ni terpaksa bangun pukul 4 pagi semata-mata untuk memasak dengan mulut masih lagi menguap memang agak mencabar terutamanya bagi ibu-ibu. Kalau tak bersahur, takde tenaga pulak untuk buat kerja nanti. Jadi, untuk memudahkan tugas korang, disini ada disediakan 30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1) yang boleh dijadikan sebagai panduan untuk menyediakan menu bersahur yang ringkas bagi keluarga tersayang.

30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1)


HARI 1: TELUR REBUS GORENG MASAK MERAH

Bahan-bahan:
- 5 biji telur ayam (direbus dan digoreng)
- 1 cawan santan pekat / susu cair
- 1 labu bawang besar sederhana saiznya (dikisar)
- 2 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 sm halia (dikisar)
- 1 sm lengkuas (dikisar) - optional
- 1 senduk cili giling
- 1 sudu besar puri tomato / sos tomato
- sedikit sos cili
- sedikit kicap
- sedikit sos tiram
- garam dan gula secukup rasa

Cara memasak :
1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
2. Masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sos tomato/puri tomato, sos cili, sos tiram, kicap, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan santan dan sedikit air. Kacau sebati. Biarkan ia mendidih hingga pekat dan tutupkan api.
5. Masukkan telur dan gaulkan. Bolehlah dihidangkan bersama nasi.


HARI 2: IKAN PEKASAM GORENG

Bahan-bahan:
- 1 biji bawang besar
- ikan pekasam
- cili besar
- limau nipis
- minyak masak / olive oil

Cara memasak :
1. Goreng ikan pekasam dan angkat. 
2. Gorengkan bawang besar dan cili besar dalam beberapa minit. 
3. Angkat dan taburkan atas ikan tadi. Perah sedikit limau nipis untuk lebih sedap.


HARI 3 : RESEPI AYAM MASAK HALIA BERKUAH 
Bahan-bahan:
- dada ayam - dipotong kecil
- 8 biji cili padi - diketuk atau dibelah 2
- 1 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan air
- 3 ulas bawang merah - diblender
- 1/2 lobak merah - dipotong bulat
- 1 biji tomato sederhana besarnya - dipotong 6
- 2 ulas bawang putih - diblender
- 1 biji bawang besar - dicercai 4 dan dicerai kelopaknya
- 1 inci halia - hiris nipis seperti mancis
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
- 1/4 lada benggala - dipotong kecil
- 1/2 sudu kecil pati ayam
- 1/2 cawan air
- sedikit kicap
- sos tomato, sos cili, dan sos tiram
- sedikit garam dan gula

Cara memasak:
1. Ayam yang sudah dipotong kecil-kecil dan digoreng tadi perap dengan sos tiram, sedikit garam, sedikit serbuk lada hitam selama 20 minit.

2. Kemudian panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam tadi. Selepas itu, bila dah nampak garing, ketepikan. Dengan memakai minyak yang sama tapi bila banyak buangkan sikit. Tumis bahan yang telah ditumbuk kasar tadi bersama halia sampai naik bau dan kekuningan.

3. Kemudian, masukan bawang besar, cili padi, lobak merah, dan lada benggala. Selepas itu, kacau sebatikan. Masukan sos cili, sos tiram, sos tomato, sedikit kicap, dan air. Kacau sebatikan.

4. Bila dah nampak mendidih masukan kepingan dada ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebatikan. Masukan juga tepung jagung yang telah berbancuh dengan air. Sesuaikan kepekatan dengan selera anda

5. Akhir sekali masukan pati ayam, garam, gula, dan buah tomato. Kemudian, kacau rata dan sesuaikan cita rasanya dengan selera anda. Bila dah masak tutup api dan hidangkan bersama nasi panas. 


HARI 4 : MASAK TAUCHU IKAN KERISI

Bahan bahan:
- 2 keping ikan kerisi
- 2 sudu besar tauchu
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 4 biji cili merah - hiris
- 1 inci halia - hiris
- 1 sudu kecil pes asam jawa
- 1 cawan air
- 3 tangkai cili padi
- garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
1. Lumur ikan bersama garam dan kunyit, kemudian goreng dahulu dan ditoskan.
2. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi. Masukkan cili merah dan cili padi.
3. Kemudian masukkan tauchu, dikacau sebentar sebelum masukkan air, air asam jawa.   
4. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan gula.
5. Bila mendidih, masukkan ikan sekejap sahaja. Sesuaikan rasa, jika air kurang boleh ditambah air.


HARI 5 : TELUR MASAK KICAP
.
Bahan-bahan:
- 4 - 5 biji telur - saya goreng mata kerbau
- 2 biji bawang besar- di hiris
- 2 tangkai cili merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - diketuk ajer...
- 1 inci halia - dihiris
- sedikit daun sup
- kicap manis
- sedikit garam
- sedikit lada sulah
.
Cara memasak:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan yang dihiris tadi.
2. Campurkan 3 sudu besar kicap manis, garam dan lada sulah.
3. Campurkan sedikit air dan biarkan mengelegak sebentar.
4. Angkat dan taburkan daun sup.


HARI 6 : IKAN REBUS GORENG 
Bahan bahan:
- ikan rebus
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 1 biji cili merah - hiris

Cara memasak:
1. Ikan direbus bersama sama asam keping yang banyak dan garam sehingga airnya hampir kering dan biarkan semalaman. Ikan rebus mesti ada rasa masam dan masin.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. Masukkan bawang besar dan cili merah.
3. Kacau sehingga bawang layu, bolehlah ditutup api.


HARI 7 : SAMBAL SOTONG SEDAP
Bahan-bahan:
- sotong dibersihkan
- bawang besar dipotong bulat

Bahan tumis:
- bawang merah di blend
- bawang putih diblend
- cili kisar
- asam jawa
- garam
- gula
- secukup rasa
- sedikit kicap manis untuk mencantikkan sambal

Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa.
2. Masukkan bawang yang dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,last masukkan sotong. Jangan lama sangat nanti sotong keras.


HARI 8 : SAMBAL LADA API TELUR

Bahan-bahan:
- telur rebus dulu dan goreng sampai garing.
- cili api / lada besar (cili harus banyak)
- 2 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih blend kasar.
- 1 asam keping
- 1 biji bawang besar dimayang
- garam dan gula secukup rasa
.
Cara memasak:
1. Telur yang telah digoreng tadi angkat dan ketepikn.
2. Goreng bahan-bahan yang diblend kasar
3. Masukkn asam keping
4. Rasakan garam dan gulanya.
5. Masak sampai garing
6. Masukkan bawang besar yang dimayang
7. Campurkan telur yang telah digoreng tadi


HARI 9 : ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH 
Bahan-bahan:
- 1 bungkus roti Gardenia(roti lain pun boleh)
- sosej
- cheese
- 2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak

Cara memasak:
1. Sediakan 2 keping roti.
2. Letakkan cheese dahulu di atas roti
3. Letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.
4. Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi
5. Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.
6. Celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.
7. Panaskan kuali dan goreng.


HARI 10 : SUP AYAM MUDAH

Bahan-bahan:
- 3 biji kentang, kupas dan potong 8 setiap biji, rendam
- 4 - 5 biji telur gred B
- 1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
- 60 gram fucuk @ tauhu kering potong kecik dan rendam hingga lembut
- 1 kiub ayam
- 4 biji bawang merah, hiris halus
- 3 ulas bawang putih, hiris halus
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- lada hitam kisar secukupnya
- hirisan daun bawang untuk hiasan
- bawang goreng untuk hiasa
- lada hitam kisar (extra)

Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan kacau rata. 
2. Tuang air secukupnya hingga kentang tenggelam, masukkan kiub ayam (jika guna). Masak hingga kentang 1/2 empuk.
3. Pecahkan telur satu persatu dalam periuk, tapi pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain. 
4. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras. Kacau berhati-hati. Masukkan fucuk (toskan) dan juga soo hoon (toskan). Tambah garam secukup rasa dan juga lada hitam. Masak dengan api sederhana hingga fucuk lembut. 
5. Rasa dan tambah garam jika perlu. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan..
30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1) 30 Resepi Sahur Yang Mudah Tapi Sedap (Part 1) Reviewed by Nick Nashram on 2:02:00 PM Rating: 5

No comments:

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Powered by Blogger.